29 mar 2019

KOKOSOWY PUDDING CHIA

Nie macie pomysłu na zdrowe, sycące drugie śniadanie? Pudding z nasionami chia na pewno rozwiąże ten dylemat. Łatwy i szybki w przygotowaniu, a w dodatku bardzo smaczny. Nasiona chia to nic innego jak nasiona szałwii argentyńskiej, które w zasadzie są już bardzo dobrze znane. Często pojawiają się w fit przekąskach, napojach i deserach. Nic dziwnego, ponieważ są bogate w kwasy omega-3, omega-6, przeciwutleniacze, korzystanie wpływające na nasze zdrowie. Zawierają także dużo wapnia więc polecam dla osób na diecie bezmlecznej - szczególnie mamom karmiącym, które muszą ograniczać w swojej diecie nabiał.


Składniki, które będą nam potrzebne:
- 5 łyżek nasion chia,
- puszka mleka kokosowego 400 ml,
- woda źródlana 100 ml,
- łyżka syropu klonowego (lub z agawy)
- owoce (wedle uznania) ja wybrałam mango,
- dodatki: płatki migdałów, musli, wiórki kokosowe (i na co macie ochotę)



Puszkę mleka oraz wodę przelewamy do miski. Wsypujemy nasiona chia, dodajemy syrop klonowy i mieszamy trzepaczką, aż konsystencja będzie jednolita. 





Przelewamy mleko z nasionami do przygotowanych pojemniczków - najlepiej jak są to przezroczyste szklanki, słoiczki (dla efektu wizualnego).


Szklanki z puddingiem odkładamy do lodówki. Wystarczy na 3-4h, może również stać całą noc. Nasiona chia świetnie żelują płyn, tworząc delikatną galaretkę.


Po tym czasie, najlepiej przed podaniem, dodajemy to na co mamy ochotę: owoce, musli, orzechy, musy owocowe.



GOTOWE!


SMACZNEGO! 

2 komentarzy

Dziękuję za zostawienie komentarza na moim blogu.