22 paź 2020

BOSKIE ŚWIĘTOWANIE, CZYLI JAK SPOTKAĆ BOGA I PRZYJACIÓŁ PRZY WSPÓLNYM STOLE - MARIA MIDUCH, SZYMON ŻYŚKO

Żyjemy w ciągłym pośpiechu. Gonitwa między pracą a domem, piętrzące się sprawy do załatwienia "na mieście" i ogrom obowiązków wykonywanych w tak zwanym międzyczasie - to wszystko stało się smutną rutyną. Spotykamy się z bliskimi na chwilę, zjadamy posiłki w biegu, wszystko trzeba zrobić na już, a najlepiej na wczoraj. Dlaczego wciąż wszystkim się spieszy? Ciężko nam nawet zorganizować jeden spokojny posiłek w gronie domowników, podczas którego porozmawiamy, zapytamy, co u nas słychać, jak minął dzień, bez grającego telewizora w tle czy smartfona na stole. Nie twierdzę, że nasze życie wygląda tak zawsze, bo zdarzają się chwile świętowania, urlopu, odpoczynku, kiedy to odpalamy tryb "slow motion" i nadrabiamy ten czas stracony na gonitwie. W książce Boskie świętowanie, czyli jak spotkać Boga i przyjaciół przy wspólnym stole Marii Miduch i Szymona Żyśko, przeczytamy właśnie o takim delikatnym apelu, przypomnieniu "zatrzymaj się!". Zwolnij, usiądź, zjedz spokojnie, zadbaj o relację. Niedziela? Odpocznij - z Bogiem i rodziną - najlepiej przy wspólnym stole, posilając się daniami z przepisów tej boskiej książki.

Boskie świętowanie to książka, która nie tylko zawiera przepisy inspirowane Biblijnymi przypowieściami ale przede wszystkim lektura przypominająca nam o najważniejszych wartościach w życiu. Myślę, że na co dzień nie myślimy w takiej kategorii, że pokarm jest darem pochodzącym od samego Boga. Niby wiemy, niby znamy zamysł, ale czy rozważamy to, że jedzenie jest prezentem od samego Stwórcy?

Nie bez przyczyny mówi się, że kuchnia jest sercem domu. To najczęściej w tym pomieszczeniu spotykamy się z domownikami, spożywamy wspólnie posiłki, przygotowujemy je. W naszym mieszkaniu kuchnia jest mała i wąska, nie mieliśmy możliwości, aby stał w niej stół, ale od początku podkreślałam mężowi, że chcę, aby stół w dużym pokoju był możliwe jak największy - koniecznie dodatkowo rozkładany, tak, abym spokojnie mogła ugościć najbliższą rodzinę. Lubię gotować, lubię piec - uwielbiam gościć i częstować. Uśmiechałam się pod nosem czytając tę książkę, bo autor Szymon Żyśko pisał dokładnie o tym samym zaraz na początku.

"Wszystko się zmieniło, kiedy w moim mieszkaniu pojawił się... stół. Mieszkanie stało się domem. Nagle zmieniło się moje podejście do czasu, relacji, jedzenia. Nowy nabytek pozwolił mi zapuścić korzenie, a po znajomych rozeszła się wieść, że jest taki stół, przy którym możemy się spotkać" (s. 11).


Podobał mi się rozdział, w którym poruszany został temat pokuty. Zazwyczaj słysząc słowo "pokuta" mamy jedynie skojarzenie z litanią czy dziesiątką modlitwy Różańcowej, którą trzeba odmówić po spowiedzi. A w tej praktyce jest o wiele głębszy sens - chodzi o harmonijne łączenie doświadczeń ciała z doświadczeniami ducha. "Pokuta ma na celu wzbudzenie w człowieku chęci przylgnięcia do Boga, który jest dobrem" (s. 87). Często jest tak, że gdy nasze ciało odczuwa głód, odczuwa go także dusza. "Brak doznań smakowych pozwala się skupić na słodyczy Boga" (s. 88).


Ta książka uczy nas, jak praktykować kuchnię ludzi wdzięcznych. Szczęśliwych z tego, co mają, co przygotowuję wspólnie z rodziną, opowiadając sobie, co przeżyli dobrego w ciągu dnia, co ich zmartwiło. Po takim wspólnym czasie zrozumiemy, że to, co podaliśmy sobie na talerzu to znacznie więcej niż tylko jedzenie. Przygotowując posiłek dajemy cząstkę siebie, nasz czas, serce, nawet jeśli nasze danie nie do końca się uda to "nieudany wyczyn potrafi rozbawić do łeż, a ciepły zakalec smakuje nieziemsko" (s. 140).


W "Boskim świętowaniu" znajdziemy 27 prostych przepisów inspirowanych Biblią. Zawsze przy każdym z nich znajdziemy krótką notatkę na temat tego dania, potrzebne składniki oraz opis czynności, które trzeba wykonać. Może jedyne czego mi brakuje, a lubię w książkach kucharskich to zdjęcia gotowej potrawy. Lepiej mi sobie wtedy wyobrazić czy moje dzieło jest chociaż trochę podobne do finalnego, zamierzonego efektu z fotografii. Nie jest to jednak jakiś minus, który wpływa na moją ogólną ocenę tej lektury. Dawniej nasze babcie, mamy miały przepisy zapisane na luźnych kartkach i do tej pory niektóre z nich przetrwały, nikt wtedy o zdjęciach dań nawet nie myślał.



Spędziłam wspaniały czas z tą książką. Nie mam tu na myśli wyłącznie natchnienia kulinarnego, jakiego dostałam podczas czytania (co z resztą widać, udało mi się przetestować jak narazie trzy przepisy) ale przede wszystkim jestem wdzięczna za tak ubogacające treści. To przesłanie dotyczące relacji, umiejętności zatrzymania się w dzisiejszych czasach, dbania o to, aby rodzinnie zjeść razem chociaż kolację w ciągu dnia - bez rozpraszaczy w tle. Dało mi to wiele do myślenie i staram się wprowadzać to w życie. Przyznam, że kilka razy zerkałam do Biblii, aby doczytać więcej o danej postaci czy przypowieści, np. nie miałam pojęcia o Melchizedeku, który przywitał Abrama chlebem i winem, gdy ten wrócił z wojny. Oby więcej takich mądrych lektur na naszym rynku. W ogóle pomysł na książkę o takiej tematyce, nawiązaniu do Biblii uważam za genialny. Serdecznie polecam.

SZCZEGÓŁY KSIĄŻKI:
Autor: Maria Miduch, Szymon Żyśko
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Ilość stron: 216
Data premiery:
Wydawnictwo: Wydawnictwo WAM

Odsyłam także na mój Instagram, tam możecie obejrzeć efekty moich kulinarnych zmagań inspirowanych Boskim świętowaniem:

Wyświetl ten post na Instagramie.

Hej, hej! 💚 • Smakowaliśmy dzisiaj kolejnej potrawy z książki „Boskie świętowanie” 💚🕊 Tym razem zrobiłam według przepisu „Pieczone ryby apostołów” 🐟 Wybrałam pstrągi, chociaż do tego dania nadają się także tilapie, dorady, a nawet świeża, niewędzona makrela. • Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Potrzebujemy - prócz ryb oczywiście - masło, oliwę, szałwię, sól, pieprz, tymianek. Piekłam w piekarniku ☺️ Dodatkowo można zastosować sałatkę z pietruszki, pieczone figii, oliwki i posypać sezamem 😍 • Jeśli macie już tę książkę to przepis na ryby apostołów znajdziecie na stronach 100-101 📚🐟👩🏻‍🍳 • Danie to ma nawiązać do najważniejszych spotkań biblijnych nad Jeziorem Galilejskim 🐟🕊 • Ta książka jest świetna! Jesteście ciekawi kolejnych przepisów? 💚 • Spokojnego wieczoru! ☺️ • • • #boskieświętowanie #wydawnictwowam #pstrągi #pieczonypstrąg #ryby #fish #dinner #obiad #gotujebolubie #gotujewdomu #gotujemy #cooking #cookingtime #pumpkin #pumpkinseason #babyboo #flatlay #flatlaypoland #flatlaytoday #bookstagram #bookstagrampl #boskiakcentbookstagrama #booksideas #książka #czytambolubie #czytaniejestfajne #God #modlitwa #Bóg #godisgood 💚 @wydawnictwo_wam @boskie_swietowanie

Post udostępniony przez Jagoda Kwiecień | Bookstagram (@jagoopeppermint)

Wyświetl ten post na Instagramie.

Witajcie 🌿 • Jak Wam mija dzień? ☺️ W Krakowie pogoda nie rozpieszcza, dzisiaj wyjątkowo ponuro, ale takie są uroki jesiennego klimatu i trzeba sobie umilić nastrój chociażby świeczką czy pyszną herbatą 🙌🏻 • U nas było dzisiaj trochę wspólnej zabawy w kuchni z Matyldą 😁 wybrałam celowo bardzo prosty przepis z książki „Boskie świętowanie”, bo chciałam, aby moja 2,5 latka brała czynny udział w tym przedsięwzięciu 😃 Oj spodobało jej się mieszanie w mące 🙈 • Na zdjęciu mamy „Chleb powitalny Melchizedeka”, który wyniósł chleb i wino dla wracającego z wygranej bitwy Abrama. Scena ta opisana jest w Księdze Rodzaju 14,18-20 🕊 • Przepis pochodzący z książki „Boskie świętowanie” jest starszą wersją, przypominającą tradycyjne podpłomyki. Mamy tu niewiele składników bo mąkę, oliwę z oliwek, wodę i odrobinę soli. Obecnie chlebek ten znany jest także jako pita z dodatkiem drożdży. • Ja zrobiłam jeszcze wersję z ziołami, zgodnie z podpowiedzią z książki. Możemy je zajadać jako dodatek do wielu potraw lub przekąskę, przystawkę z przeróżnymi pastami. U mnie suszone pomidory i pasta z pieczonych warzyw 😊 • To dopiero początek mojego testowania przepisów z tej boskiej lektury! 👩🏻‍🍳 Zapowiada się ciekawie 🕊 • Co myślicie o takiej książce? Prawdziwie boski akcent, prawda? 😍 • Dobrego dnia! 🌿 • • • #boskieświętowanie #wydawnictwowam #boskiakcentbookstagrama #bookstagram #bookstagrampl #bookstagrampolska #polishbookstagram #czytampolskichautorów #gotowanie #gotujębolubię #cooking #cookingtime #chlebek #podpłomyki #bread #Bóg #pismoświęte #pumpkin #flatlay #flatlaypoland #flatlayoftheday #książka #teatime #autumnflatlay #autumn #flatlaytoday #jesień #dynia #wiara #chrześcijaństwo 🌿

Post udostępniony przez Jagoda Kwiecień | Bookstagram (@jagoopeppermint)

0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za zostawienie komentarza na moim blogu.