14 lut 2019

BUDYŃ CZEKOLADOWY

Jeżeli jeszcze nie masz przepisu na szybki i prosty walentynkowy deser - pomogę Ci. Nie ma Święta Zakochanych bez czekolady. Jak już ma być dzisiaj słodko, to na całego. Mam propozycję domowego budyniu czekoladowego - przepis jest szybki, prosty i bardzo smaczny. Masz jeszcze troszkę czasu, aby zaskoczyć swoją drugą połowę.


SKŁADNIKI:
- 80 g czekolady deserowej
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- 20 g brązowego cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DLA OSÓB POSIADAJĄCYCH THERMOMIX:

1. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr.8.
2. Założyć motylek. Dodać mleko, jajko, cukier i mąkę, gotować 6 min 30 s/100 st./ obr. 2,5.
3. Zdjąć motylek. W razie potrzeby dosłodzić.
4. Napełnić miseczki, podawać przestudzony.

TRADYCYJNY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Czekoladę zetrzeć na tarce.
2. Połowę mleka wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
3. Dodać pokruszoną czekoladę i połowę cukru. Mieszać do połączenia się składników.
4. Do osobnej miseczki dodać pozostałe mleko, resztę cukru, skrobię ziemniaczaną i żółtko z jajka. Wymieszać dokładnie trzepaczką.
5. Do gotującego się mleka z rozpuszczoną czekoladą dodać mleko wymieszane z cukrem, skrobią i żółtkiem. Mieszać szybko trzepaczką, aby nie powstały grudki.
6. Gotuj ok. 1 min, do zgęstnienia.
7. Napełnić miseczki, podawać przestudzony.

SMACZNEGO!




20 komentarzy

  1. Muszę zacząć robić taki domowy budyń bo najczęściej sięgam po torebkowe i konsystencja nie zawsze zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  2. wstyd się przyznać,ale nigdy nie zrobiłam budyniu:D

    OdpowiedzUsuń
  3. nie lubię budyniu ale... gdybym jednak polubiła to taki bym robiła! :) znam kogoś kto kocha budyń i sprzedam mu Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie na blogu również budyń ale z produktów alternatywnych, ot taki SUPERFOOD :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robilam sama budyniu, zawsze kupowalam te gotowe :D

    OdpowiedzUsuń
  6. kuszace, moj Niedźwiedź go pokocha!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię taki samodzielnie przygotowany budyń :) Sama robiłam budyń tak od początku do końca, może 2 razy w życiu, raz mi wyszedł, a za drugim razem zrobiły mi się grudki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thermomix wiadomo, że wszystko pięknie nam wymiesza, a ręcznie jak już źle oddzielimy białko od żółtka to niestety grudki mogą nam się pojawić. Ale pewnie w smaku jest pycha :)

      Usuń
  8. Muszę nauczyć się robić sama, bo te torebkowe wiadomo jak jest...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za zostawienie komentarza na moim blogu.